Probiyotik Nedir?

Probiyotiklerin insanlarda, çeşitli organ mikrofloralarını oluşturan; bakteri, mantar ve mayalar üzerinde, olumlu etkileri olduğu, yapılan bir çok klinik çalışma ile doğrulanmıştır. Bağırsakların flora dengesi bozulduğunda, probiyotiklerin kullanılması oldukça önem kazanır. Seçilen bir Probiyotikten en çok beklenen özellik, midenin asidik ortamını aşarak bağırsağa ulaşabilmesidir. Probiyotikler bağırsağa ulaştıklarında, bağırsak lümenini çevreleyen duvarlara bağlanarak, zararlı mikroorganizmalarla savaşmaya başlar ve böylelikle flora dengesinin yeniden kazanılmasına yardımcı olurlar.

Probiyotik Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sindirim fizyolojisi bozulan bağırsağın, flora dengesinin yeniden kazanılması için, probiyotik seçiminde, kullanılan preparatın içeriğinde bulunan probiyotik bakterilerin özellikleri ve etki mekanizmalarının dikkate alınması çok önemlidir. Bu nedenle, uygun probiyotiğin seçilmesi ve kullanılması konusunda doktorunuzun tavsiye ve görüşlerini ön plana alınız. Uygun probiyotiğin seçilmesinde dikkat edilmesi gereken belli başlı hususlar şunlardır;

  • Mide asit bariyerini canlı olarak aşabilme yeteneği en önemlisidir…
  • Bağırsak duvarına yerleşip çoğalma kabiliyeti yanında,
  • Seçilen probiyotiğin antibakteriyel dirence sahip olup olmadığı, antibiyotik kürü ile birlikte kullanma yeteneği ve bu durumda olumlu etkilerini sürdürme yeteneği göz önünde bulundurulması gerekir.
  • Raf ömrü; içeriğindeki bulunan bakterilerin etkisini tavsiye edilen tüketim tarihi süresince koruyabilmesi de fevkalade önemlidir.

Probiyotiklerin Saklama Koşulları!

Probiyotiklerin sunuldukları preparatın özelliklerine göre değişik saklama koşulları olabilir. Triogermila-I, spor süspansiyonu formunda bir ürün olması nedeni ile, buzdolabında muhafaza edilmesi gerekmez; direkt gün ışığı almamak kaydıyla, çocukların ulaşamayacağı bir yerde, oda sıcaklığı (24°C) civarında muhafaza edilmesi yeterlidir.

Probiyotiklerin bağırsak flora dengesi üzerindeki etkileri.

Probiyotikler uygun miktarlarda kullanıldığında, yararlı bir etkileri olan canlı, faal mikroorganizmalardır. Probiyotikler özellikle de koruyucu bağırsak bariyerini güçlendirmeye yardımcı olarak flora dengesinin korunmasına destek olurlar.

Bağırsak Flora Dengesini Korumanın Önemi!

Bağırsak florasının, başta enzim faaliyetlerine katılmak suretiyle; protein, vitamin, mikro elementler ve diğer yararlı maddelerin sentezi gibi sayısız fonksiyonları vardır. Bağırsak florasının ayrıca, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için -vücuda koruyucu bariyer oluşturma- gibi önemli bir görevi daha bulunmaktadır. Bağırsaklar oluşturduğu bu doğal bariyerler sayesinde, zararlı mikroorganizmaların istilasını önler ve vücudun bağışıklık sisteminin korunmasına yardımcı olurlar. O nedenle, bağırsak flora dengesinin korunması, vücudun bütünsel sağlığının önemli bir parçasıdır.

Bağırsak Florası Nasıl Korunur?

Bağırsak flora dengesi korunması, sağlıklı bir beslenmeye ilaveten; sigara, alkol gibi maddelerden uzak durarak mümkün olabilir. Seyahat ve sıcaklık gibi çevre değişiklik faktörleri de flora dengesini etkileyebilir.

Enfeksiyonlar Bağırsakları Nasıl Etkiler ?

Bağırsak enfeksiyonlarının vücuda ana giriş yolu ağızdır. Bağırsak enfeksiyonlarının kaynağı, içinde veya üzerinde zararlı mikroorganizma barındıran gıda ürünleri yiyecek veya içecekler olabilir. Diğer olası bir enfeksiyon nedeni ise antibakteriyel ilaçlarla yapılan tedavidir. Antibiyotik kullanımı, normalde yararlı mikroorganizmalarla dengede olan zararlı bakterileri sayısında beklenmeyen bir artışa neden olabilir. Bunu sonucu olarak, -bir yan etki olarak- enfeksiyon gelişebilir.

Depresyon, Stres ve Kaygı Florayı Etkiler mi?

Son zamanlarda bağırsaklara, “ikinci beyin”olarak bakanların sayısında hayli çoğalmakta. Fetus gelişimi sırasında, beyin ve bağırsağın, hormonlar ile alakalı proteinler bakımından aynı maddelere karşı ortak duyarlık gösterdiği saptanmıştır. Bundan dolayı, sinir sisteminin uyarılması sonucu üretilen bazı hormonlar, beyni ve bağırsağı etkilediği gibi bağırsak florasını da etkiler. Sonuç olarak, beyinde meydana gelen her şey, özellikle de stres ve kaygı durumları, bağırsak florasını ve fonksiyonlarını, genel olarak olumsuz yönde etkiler.

Telefon Satın Alın E-Posta